16e eeuws kalkoenbotje gevonden 13 maart 2017


Een eeuwenoud stuk bot van een kalkoen is onlangs gevonden op het kasteel van Helmond. De vondst trekt de aandacht. Het is één van de vroegste bewijzen dat er in de 16e eeuw kalkoenen in Nederland waren. De kalkoen komt oorspronkelijk uit Amerika.   

Puinfundering

Het botfragment vondst is bruin, wit is bot van een hedendaagse kalkoen is afgelopen najaar gevonden in de puinfundering onder de kasteelmuur, gebouwd kort na de kasteelbrand van 1549. Deze muur (westelijke vleugel) is doorgebroken voor de aanleg van een nieuwe invalidenlift. Tijdens het archeologisch onderzoek zijn tevens diverse scherven van aardewerk en steengoed (gedateerd 1500-1550) en botresten van slacht- en pluimvee (runderen, varkens, schapen en kippen) aangetroffen.

Vreemde vogel

In de 16e eeuw was het kasteel de thuisbasis van de adelijke familie Van Cortenbach. Tijdens zijn verblijf aan onder andere het hertogelijk hof in Brussel, kwam kasteelheer en legeraanvoerder Joost van Cortenbach vast en zeker in aanraking met allerlei exotische diersoorten waaronder de kalkoen. Dit exotische dier viel op door zijn uiteriljk en formaat, en smaakte ook nog eens erg goed. Mogelijk bracht Joost van Cortenbach deze vreemde vogel mee naar het kasteel in Helmond.

gravure van een kalkoen dierenencyclopedie Gesner 1569

 Info

Meer informatie over de vondst en waar deze te zien is, is opvraagbaar bij Theo de Jong, gemeentelijk archeoloog Helmond, t.de.jong@helmond.nl of t.de.jong@eindhoven.nl , 06-51377897.

 

 

 

 

 

archieftentoonstelling
Plak deze code in uw blog of site:
word vriend