De machtige ring van het riviergoud 5 september 2017

Het museumproject 'De machtige ring van het riviergoud' is bedoeld voor groep 5-6 van het basisonderwijs. De periode van het museumproject is 11 september t/m 12 oktober, het project is te doen in Kasteel Helmond. De duur is 90 minuten. Hier kun je het lesmateriaal downloaden: docentenbrief en vragenvel leerlingen. De powerpoint ter voorbereiding op school kun je opvragen bij Annette Wilde, a.wilde@helmond.nl.

Het programma in het museum bestaat uit het luisteren naar de vertelling waarna de leerlingen in de tentoonstelling aan de slag gaan met een opdrachtenboekje. We sluiten gezamenlijk af met een tableau vivant.

Breng een componist, een kunstenaar en een schrijver bij elkaar in een museum en er ontstaat een wonderlijk luister- en schouwspel waarin de leerlingen ondergedompeld worden in een spannend verhaal, operamuziek en kunst.

De componist is Wagner die in 1853 en 1876 de langstdurende opera ooit componeerde: Der Ring des Nibelungen. Deze 17 uur durende opera gaat over het goud dat zich op de bodem van de Rijn bevindt en bewaakt wordt door drie waternimfen. Wie de goudschat verovert en daarvan een ring smeedt krijgt de macht over alles en iedereen. Maar daarvoor moet deze alleenheerser wel de liefde afzweren. De oppergod Wotan maar ook de dwerg Alberich en drie reuzen azen op het goud. Er onstaat een spannende strijd met slimme en minder slimme listen, een vuurspuwende draak en ridder Siegfried. Dan bedenkt Wotan's dochter Brunhilde de meest slimme truc en overwint uiteindelijk toch de liefde.

De kunstenaar is Thorsten Brinkmann. Deze Duitse kunstenaar struint kringloopwinkels en rommelmarkten af op zoek naar interessante voorwerpen. Hij gebruikt ze in zijn kunstwerken en geeft ze een andere betekenis. Een afgedankte emmer of een conservenblik wordt bijvoorbeeld een ridderhelm. Verschillende figuren en gebeurtenissen uit 'Der Ring des Nibelungen' maken hun opwachting in de tentoonstelling van het kasteel. In het midden staat het paard van Brunhilde. In de buik van het paard zijn enkele belangrijke scenes uit de opera te zien. Aan de muren hangen portretten van de hoofdpersonages. We zien de helden en geliefden Brunhilde en Siegfried op een huwelijksportret. De dwerg Alberich wordt afgebeeld met een conservenblik op zijn hoofd als de Zwarte Ridder uit Monty Python.

Tot slot de schrijver. Jorgen Hofmans (schrijver en televisiemaker) herschreef de opera tot een spannend verhaal voor kinderen in een 30 minuten durende vertelling. Met stemacteurs, beelden, (opera)muziek en geluiden neemt hij de leerlingen mee in de theatrale wereld van de opera.

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend