Met steun van de Vrienden aangekocht 6 maart 2017

Het werk Cannonball Heaven (2011) van de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare MBE is onlangs aangekocht door Museum Helmond.  Cannonball Heaven, Yinka Shonibare MBE
Dit is mede gerealiseerd door een grote schenking van de Vereniging van Vrienden van Museum Helmond. Ook ontving het museum een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Aanwinst voor Nederland

Mede door de gulle steun van de museumvrienden was het mogeiljk om dit werk aan te schaffen. Daarnaast heeft het Mondriaan Fonds een bijdrage geleverd.

Het belang van Cannonball Heaven voor de stad mag niet worden onderschat, vindt museumdirecteur Marianne Splint: "Hedendaagse kunst verbinden we met de textielgeschiedenis van Helmond. Het werk vervult een sleutelfunctie in het oeuvre van Shonibare die met Vlisco stoffen, made in Helmond". De actuele thema's als immigratie en (post)kolonialisme die de kunstenaar in zijn werken aansnijdt, sluiten goed aan bij het verzamelbeleid van het museum. Deze context en de kracht van het werk maken het een aanwinst voor de Collectie Nederland, stelt het Mondriaan Fonds in zijn advies.

Thuisstad Vlisco

Museum Helmond volgt al geruime tijd met interesse de loopbaan van Yinka Shonibare MBE. Hij is een belangrijke kunstenaar, omdat hij de Vlisco stoffen in zijn werk gebruikt en vanwege de thema's die hij in zijn oeuvres aansnijdt. "De werken van Yinka Shonibare MBE zijn opgenomen in belangrijke kunstcollecties over de hele wereld. Alleen in de collectie van Helmond, de thuisstad van Vlisco, was hij nog niet vertegenwoordigd. We zijn er dan ook trots op dat we met behulp van het Mondriaan Fonds en de Vrienden van het museum dit werk voor de stad hebben kunnen verwerven", aldus museumdirecteur Marianne Splint.

Solotentoonstelling

Cannonball Heaven was eerder te zien op een solotentoonstelling over het werk van Yinka Shonibare MBE in de Kunsthal. Met ca. 20.000 bezoekers was de tentoonstelling 'Yinka Shonibare MBE /Paradise Beyond' een groot succes. Dit komt mede doordat de expositie was opgenomen in de programmering van het landelijke Mondriaan-Dutch Design jaar 2017. Ook deel uitmakend van dit programma is de tentoonstelling over textielbedrijf Vlisco, nog te zien t/m 12 maart in de Kunsthal.

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend