Museumprojecten


Doe mee aan onze museumprojecten! Alle projecten zijn inclusief de toegang tot het museum. Dit zijn de items waar je uit kunt kiezen:

  • Rondleiding in het kasteel

Het kasteel van Helmond is de grootste waterburcht van Nederland. Gebouwd rond 1325 heeft het kasteel al van alles meegemaakt in de vele eeuwen dat het bestaat. De Helmondse burcht spreekt tot de verbeelding, en het is superspannend om er doorheen te lopen.

Tijdens de rondleiding bekijk je de kelders van het kasteel en de voormalige woonvertrekken van de kasteelheren. Je komt van alles te weten over vechten en jezelf verdedigen in de middeleeuwen. Ook maak je kennis met het eten en drinken in vroegere tijden, en waar kinderen toen mee speelden. En weet jij wat het verschil is tussen een edelman die gevangen zit en een arme sloeber?

Na afloop krijg je een kasteelvlag mee naar huis die je helemaal kunt versieren op de manier zoals jij dat wilt.

De rondleiding duurt 75-90 minuten en is het gehele jaar te boeken in het kasteel. De rondleiding is geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 8 en het Voortgezet Onderwijs. De rondleiding wordt begeleid door een museumdocent. Kosten: 50 euro.

  •  Speuren in de kasteelkelders

Je kunt kiezen uit twee speurtochten:

In de kelders van het kasteel ga je op zoek naar kasteelinformatie door beelden te vangen op een schild. Onthoud alles goed want bij het kruisboogspel laat je zien wat je weet! Alle vragen goed beantwoord? Dan laat jij je tot ridder slaan door kasteelheer Jan van Berlaer. Geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar.

Kun je nog niet zo goed lezen en schrijven (kinderen 4 t/m 6 jaar)? Ga dan op zoek naar bijzondere dingen in het kasteel, en vind de schietgaten of het kaarsnisje. Daarbij maak je opdrachtjes in een boekje. Je leert zo over het kasteelverhaal en wie de kasteelbewoners waren. Je maakt de speurtocht in je eigen tempo of in groepjes. Ben je klaar? Neem dan die leuke kasteelvlag mee naar huis, en ontwerp 'm op jouw manier.

Naast de speurtocht die een goede aanvulling is op de rondleiding, kunnen leerlingen ook de educatieve spellen spelen in de Kasteelgang.  De speurtocht die 45 minuten duurt, is het hele jaar te doen in het kasteel en is geschikt voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. Eigen begeleiding is verplicht (1 begeleider op 5-7 leerlingen). Kosten speurtocht: 50 euro. Wil je een speurtocht in combinatie met een rondleiding dan kost dat 65 euro.

  •  Als ridder of jonkvrouw op toer door het kasteel

Verkleed als een echte middeleeuwer bezoek je de kasteelkelders, de voormalige woonvertrekken en de prachtig ingerichte kasteelzalen. Als je bent omgetoverd tot een echte prinses, jonkvrouw, jager of ridder loop je via de wenteltrappen en lange gangen naar de verschillende kasteelzalen. Klaar? Neem een kasteelvlag mee naar huis en versier deze zoals jij dat wilt!

Deze 1,5 uur durende toer wordt begeleid door een museumgids en is het hele jaar te boeken in het kasteel. De toer is toegankelijk voor maximaal 30 kinderen per keer, en geschikt voor kinderen van groep 1 t/m 6. De 'middeleeuwers' kunnen aansluitend ook een speurtocht maken in de kelders van het kasteel (ca. 45 minuten). De speurtocht valt onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de leerkracht. Kosten rondleiding in middeleeuwse kleding: 65 euro. Wil je een rondleiding boeken met een speurtocht dan kost dit 80 euro.

  • Rondleiding bij wisselexpositie

Museum Helmond organiseert jaarlijks wisseltentoonstellingen. Bekijk voor het aanbod de tentoonstellingspagina's onder Te Zien op onze website.

Bij iedere tentoonstelling kun je deelnemen aan een 1 uur durende rondleiding onder begeleiding van een museumdocent in de Kunsthal. De rondleiding is geschikt voor kinderen van groep 5 t/m 8 en het Voortgezet Onderwijs. Kosten: 50 euro.

  • Een kijk op kunst!

Dat een museum boeiend is en kunst helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, laten we zien in 'Een kijk op kunst!' In de kunstkijklessen ligt het accent op het kijken naar en het bespreken van de kunstwerken. De lessen sluiten aan bij de tijdelijke expositie in de Kunsthal. Samen met de museumdocent bespreek je de schilderijen, beelden, foto's en andere kunstvoorwerpen. Aan de hand van kijk- en tekenopdrachten ontdek je wat een kunstenaar gebruikt om kunst te maken, wat een schilderij is of wat de kunstenaar ons met zijn werk wil vertellen. Weet je al iets meer over kunst? Dan leer je meer over beeldaspecten als kleur, ruimte en compositie.

Het hele jaar door kun je 'Kijken met kunst'! (duur 1 uur) boeken in de Kunsthal. Het is geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 8 en het Voortgezet Onderwijs. Kosten: 50 euro.

  • Leskist 'De middeleeuwse stad'

Meer leren over de middeleeuwse geschiedenis en het erfgoed van Noord-Brabant waaronder Helmond? Via deze leskist kom je meer te weten over het bouwen van een stad, de pest, geneeskunde, munten, verdediging, eten en drinken, kleding en de bodemvondsten van Helmond. Speel ook het standenspel (bordspel) en ontdek welk lot de boer, burger, geestelijke of edelman in de middeleeuwen te wachten stond. In de leskist tref je een docentenhandleiding aan, een vloerkleed met houten huisjes, een dvd van SchoolTV, vijftien opdrachtkaarten met bijbehorende zakjes met bronnen en het standenspel.

De leskist kun je het gehele jaar boeken in de klas, en is geschikt voor kinderen van groep 6 t/m 8. De uitleenperiode is maximaal 3 weken. Kosten: 25 euro.

 

De prijzen van de museumprojecten hieronder nog eens op een rijtje: 

Groepsbezoek: € 35,00

 

Groepsbezoek met speurtocht:  € 50,00

 

Groepsbezoek met rondleiding:  € 50,00

 

Groepsbezoek met rondleiding en speurtocht: € 65,00

 

Groepsbezoek met rondleiding en middeleeuwse kleding:  € 65,00

 

Groepsbezoek met rondleiding, speurtocht en middeleeuwse kleding: € 80,00

 

Huur leskist Middeleeuwse Stad: € 25,00

 

Reserveren?

Dat kan bij Loes Manders, l.manders@helmond.nl of bel 0492-587716.

Museumproject De machtige ring van het riviergoudHet museumproject De machtige ring van het riviergoud is bedoeld voor groep 5-6 van het basisonderwijs. Het project loopt van 11...


Plak deze code in uw blog of site:
word vriend