Gouden Pronkstuk! 6 t/m 10 april 2017

Havenplein

Kom dat zien op 6 april! Dan wordt het beeldje De Ploeger tijdens de Nationale Museumweek onthuld als Gouden Pronkstuk op het Havenplein in Helmond. Maar liefst 12 meter hoog en van goud is deze ploegende boer (1898) van de Belgische Constantin Meunier. Normaal gesproken meet de bronzen sculptuur net geen 60 cm.

Op 3 maart is het feestelijke nieuws kenbaar gemaakt in het Tropenmuseum in Amsterdam. Daar verkondigde de Museumvereniging, de brancheorganisator van musea in Nederland en organisator van o.a. de Nationale Museumweek, dat dit jaar Museum Helmond (De Ploeger), het Onderwijsmuseum in Dordrecht (Letterkast) en het Drents Museum in Assen (Meisje van Yde) een eigen Gouden Pronkstuk krijgen. De Gouden Pronkstukken vormen de aftrap van de Nationale Museumweek en staan symbool voor de talloze museumschatten die Nederland rijk is. Zij zijn het meer dan waard om gezien te worden, zij zijn het goud dat dichterbij is dan je denkt!

Menselijke waardigheid

De Ploeger stelt een boer voor die met ontbloot bovenlijf aan het ploegen is. Zijn rechterhand stuurt de ploeg, en met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt wel alsof hij de teugels vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. De Ploeger, Constantin Meunier, eind 19e eeuw

Zijn maker, Constantin Meunier, heeft grote invloed op de realistische kunst aan het eind van de negentiende eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid weer, ook al heeft de boer een zwaar leven.

Trots op je roots

De Ploeger is een topstuk uit de museumcollectie Mens en Werk, die uniek is in Nederland en daarbuiten vanwege de grote waarde van de diverse kunst over de werkende mens door een aantal eeuwen heen. De boer is krachtig en robuust weergegeven, er gaat een zekere trots van uit: wees trots op wie je bent en waar je vandaan komt. De sculptuur - destijds geschonken door Helmondse ondernemers (Carat) aan het museum- is een aanwinst voor de collectie, en voor Helmond want het past als gegoten bij de voormalige arbeidersstad.

Tijdens de Nationale Museumweek die plaatsvindt van 3 t/m 9 april plaatsen ruim 400 musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. De officiele opening van de week vindt plaats in Dordrecht waar de Gouden Letterkast van het Onderwijsmuseum wordt onthuld. De Ploeger van ons museum wordt onthuld in het bijzijn van vele genodigden op 6 april vanaf 16.00 uur. En eerder in die week op 4 april wordt het spannend met de onthulling van het gouden hologram van het Meisje van Yde in Assen (Drents Museum). Tweeduizend jaar lang lag zij in het veen bij het dorp Yde waar ze in 1897 werd gevonden. Uit onderzoek bleek dat het destijds 16-jarige meisje met de blonde haren in het begin van de jaartelling op gruwelijke manier is geofferd.  

 

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend