Jheronimus Bosch in de hedendaagse kunst


Te ere van het Jheronimus Bosch jaar presenteert het museum van 2 februari t/m 28 augustus een tentoonstelling over de zeven hoofdzonden van Jheronimus Bosch (1450-1516) in de hedendaagse kunst. Meer over het Bosch jaar en wat er op cultureel gebied te doen is in Brabant lees je hier.

Het laatste oordeel

Uitgangspunt van de tentoonstelling is een geautoriseerde copie van het Jheronimus Bosch triptiek  'Het Laatste Oordeel' (1504-1508). In dit middenpaneel (te zien in de Gemäldegalerie van de Akademie der Künste) wordt de jongste dag verbeeld. Hierin worden zij die goed hebben gedaan gescheiden van hen die gezondigd hebben. Kunsthistorisch onderzoek toonde aan dat het middenpaneel vooral de zeven hoofdzonden in diverse bloemrijke verbeeldingen weergeeft.

Triptiek

Middeleeuwse thematiek 

De hedendaagse kunstcollectie van het museum omvat vele werken die actuele (sociaal-) maatschappelijke thema's belichten uit de populaire en alledaagse beeldcultuur. Een deel van die werken brengt op een prikkelende manier de van oorsprong middeleeuwse thematiek van de zeven hoofdzonden anno 2016 voor het voetlicht: Superbia (ijdelheid/hoogmoed), Avaritia (hebzucht), Luxuria (wellust), Invidia (afgunst), Gula (vraatzucht), Ira (woede) en Acedia (luiheid).

Wellust, hebzucht etc. anno nu

In de tentoonstelling zie je bijvoorbeeld het werk van Terry Rodgers dat de zwoele decadente wellustige sfeer van de nieuwe jonge rijken laat zien.  Ge-Karel van der Sterren toont op zijn doek 'Spec-house at Zabriskie Point'(2007) zijn visie op de hebzucht van speculatieve projectontwikkelaars, die in het vorige decennium de wereldwijde economische crisis mede vormgaven. In de opzienbarende videofilm 'Het Grote Gebeuren'(1975) van Jaap Drupsteen (naar een novelle van Belcampo) zien we een surreele verbeelding van de Dag des Oordeels die zich afspeelt in de ogenschijnlijke gemoedelijkheid van een Overijssels dorpje. Tot slot gaat het videowerk van Nicolas Provost, The Invader and the Origin of the World' uit 2014, voorbij alle goed en kwaad. De film vat ons huidige tijdsgewricht samen. Een film over een ontmoeting tussen twee mensen, het samenkomen van twee totaal verschillende werelden, lotsbestemming en de oorsprong van de mens.

Deelnemende kunstenaars

In de tentoonstelling is werk te zien van onder meer de volgende kunstenaars: Robert Combas (F), Hervé diRosa (F), René Daniels (NL), Frans Franciscus (NL), Inez van Lamsweerde/ Vinoodh Matadin (NL/VS), Rob Hornstra (NL), André Masson (F), Terry Rodgers (VS), Martin Parr (VK), Maria Roosen (NL), Tinkebell (NL), Anthony Goicolea (VS), Joost van den Toorn (NL), Ge-Karel van der Sterren (NL), Rob Verf (NL), Jaap Drupsteen (NL), Teun Hocks (NL) en Nicolas Provost (BE). 

De tentoonstelling maakt deel uit van een tweeluik over deugden en ondeugden: eerder toonde het museum de tentoonstelling 'Works of Mercy', waarin de zeven werken van barmhartigheid centraal stonden.


 

 Plak deze code in uw blog of site:
word vriend