Het kasteelverhaal Vaste tentoonstelling

Kasteel Helmond

For our English speaking guests, please scroll below

Kasteel Helmond bestaat bijna 700 jaar. Het is de grootste waterburcht van Nederland. Ooit verbonden aan de machtige Maria van Brabant, keizerin van het Heilige Roomse Rijk, zwaaiden vier adellijke families er eeuwen lang de scepter. Jan van Berlaer, Joost van Cortenbach, Albert Joseph van Arberg, Carel Frederik Wesselman van Helmond. Namen van voorname heren die de waterburcht hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is: een kasteel van de stad.

Kasteel Helmond

Van verdedigingsburcht tot buitenverblijf

Gestart als een echte verdedigingsburcht, werd het kasteel later een vorstelijk woonverblijf voor de adel. Vanaf 1920 was het een raadhuis waar de burgemeester zetelde. Nu is het kasteel een museum. Bezoek ook de groene kasteeltuin, heerlijk voor een wandeling, en bewonder de vele beelden. 

Het kasteelverhaal

Kasteel Helmond kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1321. Het begon zijn bestaan als verdedigingsburcht bestuurd door kasteelheer Jan III van Berlaer. Het robuuste gebouw lijkt eeuwenlang onoverwinnelijk. Tot een enorme brand in 1549 het kasteel grotendeels verwoest. Eenmaal opgebouwd door kasteelheer Joost van Cortenbach is het veel luxer.

Als de 32-jarige Albert Joseph van Arberg trouwt met Isabella Félicité van Cortenbach, is hij de nieuwe kasteelheer. Zij is dan nog maar een meisje van 9 jaar. Een heel gelukkig huwelijk is het niet. Niet alleen om het grote leefttijdsverschil maar ook om het karakter van Albert die bekend staat als een opvliegend en autoritair man. Het kasteel is inmiddels een vorstelijk woonverblijf geworden waar je mee kunt pronken. Alleen zijn de pas getrouwde Albert en Isabella er bijna nooit.

De Utrechtse muntmeester Carel Frederik Wesselman koopt het kasteel in 1781. Zeer waarschijnlijk levert hij zo zijn bijdrage aan de kwakkelende economie in de Zuidelijke Nederlanden. De heerlijkheid Helmond beschikt over niet alleen een kasteel maar ook over veel grond. Wesselman verdient geld in de handel, ook richt hij een weefstoffenfabriek op. Dat de Zuid-Willemsvaart direct naast het kasteel is aangelegd, is mede dankzij hem. De nazaten van Carel I zetten zich in voor de stad. Mede hierom wordt de familie in 1841 in de adelstand verheven door koning Willem II.

De laatste kasteelheer Carel Frederik IV Wesselman van Helmond verkoopt het kasteel dat niet comfortabel meer is om in te wonen, aan de gemeente. De waterburcht is vanaf 1920 een raadhuis van de stad waar de burgemeester zetelt. Vanaf 1980 is het kasteel een museum.

Gezinsuitje

In het kasteel zijn het hele jaar door allerlei leuke kinderactiviteiten te doen. Zoals een speurtocht in middeleeuwse kleding of een schildjesroute door de donkere kasteelkelders. Een verjaardagsfeestje vieren, dat kan ook. Maar ook met Open Monumentenweekend en andere festiviteiten is het kasteel geopend en is er een speciaal programma voor erfgoedliefhebbers, families en gezinnen.

Een gids voor jezelf

Wil je een persoonlijke rondleiding voor jou, je vrienden, collega's of familie? Kijk hier voor de prijzen. 

Plan je bezoek

Kijk hier voor de openingstijden van het kasteel en hier voor de entreeprijzen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang, net als kinderen t/m 3 jaar. Een entreekaartje is geldig zowel voor Kasteel Helmond als de Kunsthal

Exclusieve ceremonies en bijeenkomsten

De stijlvolle kasteelzalen op de bel etage kun je huren voor een exclusieve bijeenkomst, ceremonie, diner, concert, of feest. Ook is het kasteel een favoriete trouwlocatie. Voor de tarieven kijk hier

Een kasteel in de stad

Kasteel Helmond ligt op een bijzondere plek: midden in de stad. Het stadse vermaak ligt dan ook om de hoek (events, festivals, eten & drinken, winkels, theater, filmhuis, bioscoop). Door zijn ligging is het kasteel gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. In de groene kasteeltuin met bomen en bankjes kun je heerlijk wandelen, met prachtig uitzicht op de waterburcht. Achter het kasteel liggen de ontwerpstudio en fabriek van Vlisco, bekend van de in Afrika beroemde Dutch Wax.

Maak een dagtrip met overnachting

Helmond is een middelgrote, groene stad met voorzieningen genoeg voor een dagtrip of overnachting. De stad en het kasteel liggen op een steenworp afstand van Eindhoven, de Brainport van Nederland, met een internationale luchthaven dichtbij. Maar ook België en Duitsland zijn niet ver weg. Antwerpen, Brussel, Keulen, Aken en Düsseldorf bijvoorbeeld liggen binnen een straal van 150 km van Helmond. Maak er een culturele trip van en combineer je verblijf met een bezoek aan Kasteel Helmond!

Openbaar vervoer & parkeren

Station Helmond ligt op 10 minuten lopen van het kasteel. Parkeren (betaald) kan op 2 minuten loopafstand van Kasteel Helmond.

Het kasteelverhaal is mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Mondriaan Fonds, Rabobank Cooperatiefonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds,  J.A. Raymakers & Co BV, stichting SteunWelzijnszorg Helmond, Vereniging van Vrienden en anderen.

 

About the castle of Helmond

The castle of Helmond, Kasteel Helmond, submerges you in the unique story of the largest water citadel in the Netherlands. Once you enter the gates you will be sucked into the rich past of the centuries 'old building that was once a secured medieval fort. Then it became a posh manor house, the town hall and ultimately a museum and a wedding location. The story of the castle begins in the cellar. It is around 1400 and Jan III van Berlaer is lord of Helmond. Realistic scenes of women bathing, children at play, servants and shield-bearers will certainly bring a smile to your face. And you will love the stories about eating and drinking habits during that time, about marriage and courtly love. But do take care. The macabre stories about prisoners, attacking and defending, imposing punishment and being punished make give you goose flesh.

On the second floor, you will learn how the castle evolved through the centuries. You will become acquainted with a variety of fascinating castle resident and will discover how they lived. The treasures from the Oude Huys, the wooden predecessor of the castle, are displayed here as well.

Castle wing

The room at the end of the route accommodates interesting alternating exhibitions. These art and historical presentations connect the story of the castle with the present and change approx. every six months.

The children's route

The museum gets children involved in the story of the castle with castle games in the Castle hall. And a fun and instructive route that creeps and crawls through the cellar vaults. Are they tough enough to follow the entire route? Then they can look forward to an exciting surprise afterwards! Our very young guests can enjoy a viewing hunt.

Children's parties and tours

In addition to a divers programme of exhibitions, the museum also offers various activities for children and adults. From children's parties to personal tours and group tours.

Castle café and Museum shop

You are welcome in the cosy Castle café for a hot cup of coffee, a sweet or savoury bite to eat and a refreshing beverage.  You can shop for unique souvenirs and gifts in the museum shop that you will find at both locations.

Location

The Castle is situated in the heart of Helmond. There are sufficient parking facilities in the immediate vicinity.

Admission prices

Adults:  € 10.00

Children up to and including 3 years: free admission

Museum card, CJP, Friends of Museum Helmond, Rembrandt association, ICOM: free admission

Children 4 through 17 years old, students up to and including 25 years: € 4.50      

Groups starting at 10 persons: € 8.50 pp

School groups starting at € 35.00 per group

Tours weekdays: € 40.00 excluding admission

Tours weekend: € 60.00 excluding admission

Children's parties starting at: € 5.50

 

Opening hours

Tuesday through Friday from 10.00h - 17.00h

Saturday, Sunday and national holidays 12.00h - 17.00h

Closed on 1 January, Carnival (Saturday through Monday), Easter Sunday and Christmas day.

Address

Castle, Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond

Telephone: +31 492 587 716

info@museumhelmond.nl

 

 


 

 

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend