Menu

Museum Helmond

Collectie Museum Helmond

Museum Helmond beschikt over drie bijzondere collecties: Stadshistorie, Mens en Werk en Moderne en Hedendaagse kunst. In de online collectie op deze website kun je uitgebreid zoeken naar kunstwerken, foto’s, objecten, kunstenaars en fotografen.

Stadshistorie

De topstukken van de stadshistorische collectie worden tentoongesteld in het Kasteelverhaal in de kasteelkelder en op de eerste verdieping van Kasteel Helmond. De objecten die het museum verzamelt zijn verbonden aan de geschiedenis van Helmond en aan de historie van het kasteel en zijn bewoners en gebruikers. Tot de stadshistorische collectie behoren ook kunstvoorwerpen die vervaardigd zijn door Helmondse kunstenaars of kunstnijveraars. De collectie bestaat uit meer dan 5.000 gebruiksvoorwerpen waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten, foto’s, boeken, tijdschriften en archeologische voorwerpen. Het is de grootste en ook meest veelzijdige collectie op historisch gebied in Helmond. De datering van de objecten loopt uiteen van de prehistorie tot de 21e eeuw. Bijzondere en unieke stukken zijn de archeologische objecten uit de hoge middeleeuwen. Een deel van deze collectie is online te zien.

Moderne en Hedendaagse kunst

Museum Helmond verzamelt internationale hedendaagse kunst, van 1960 tot nu. Het verzamelbeleid wordt ingegeven door beeldende kunst geïnspireerd door de populaire beeldcultuur als media, strip, televisie, film, mode, reclame, games en straatcultuur en de postindustriële (stedelijke) samenleving. De collectie omvat meer dan 600 kunstwerken in alle disciplines van circa 200 kunstenaars zoals Lucassen, Combas, Daniëls, Van Lamsweerde, Gursky, Goicolea, DiCorcia, Lux, Opie, Kroner en Van der Sterren.

Mens & Werk

Het industriële verleden van Helmond ligt aan de basis van de collectie internationale beeldende kunst rondom het thema ‘Mens en Werk’. Deze kunst, meestal daterend van de 19e eeuw tot nu, wordt gekenmerkt door indringende beelden van werkloosheid, sociale strijd, vermaak van de arbeider, werkomstandigheden, politieke spotprenten en het stadsbeeld of landschap. De collectie bestaat uit schilderijen, foto’s, tekeningen, bladen grafiek, beelden, klein zilver, affiches, boek- en tijdschriftillustraties en glas-in-loodramen. De collectie telt ongeveer 1500 kunstwerken van bekende Nederlandse, Europese en Amerikaanse kunstenaars die bewust kozen voor het weergeven van dit onderwerp.

Dillen, Petrus Marinus

Portret van Jonkheer C.F.Wesselman van Helmond

Appel, Karel

Wild beest

Prinsenhof Delft

Glas in loodraam

Mentzel, Vincent

After the riots, an immigrant worker in Rotterdam

Sterren, Gé-Karel van der

Zonder titel (bloemen, spechten, ballonnen)

Meunier, Constantin Emile

Le laboureur (De ploeger)

Opie, Julian

Hirofumi with staff

Gassel, Lucas

Pyramus en Thisbe

Knip, Mattheus Derk

Kasteel van Helmond ca. 1800

Bosch, Mattijs van den

Bouwvakkers

Klein, Steven

Girl on Couch with Fan 08

Josselin de Jong, Pieter de

Twee walswerkers