Menu

Museum Helmond

Collectie Museum Helmond

Museum Helmond beschikt over drie bijzondere collecties: Stadshistorie, Mens en Werk en Moderne en Hedendaagse kunst. In de online collectie op deze website kun je uitgebreid zoeken naar kunstwerken, foto’s, objecten, kunstenaars en fotografen.

Stadshistorie

De topstukken van de stadshistorische collectie worden tentoongesteld in het Kasteelverhaal in de kasteelkelder en op de eerste verdieping van Kasteel Helmond. De objecten die het museum verzamelt zijn verbonden aan de geschiedenis van Helmond en aan de historie van het kasteel en zijn bewoners en gebruikers. Tot de stadshistorische collectie behoren ook kunstvoorwerpen die vervaardigd zijn door Helmondse kunstenaars of kunstnijveraars. De collectie bestaat uit meer dan 5.000 gebruiksvoorwerpen waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten, foto’s, boeken, tijdschriften en archeologische voorwerpen. Het is de grootste en ook meest veelzijdige collectie op historisch gebied in Helmond. De datering van de objecten loopt uiteen van de prehistorie tot de 21e eeuw. Bijzondere en unieke stukken zijn de archeologische objecten uit de hoge middeleeuwen.

Moderne en Hedendaagse kunst

Museum Helmond verzamelt internationale hedendaagse kunst, van 1960 tot nu. Het verzamelbeleid wordt ingegeven door beeldende kunst geïnspireerd door de populaire beeldcultuur als media, strip, televisie, film, mode, reclame, games en straatcultuur en de postindustriële (stedelijke) samenleving. De collectie omvat meer dan 600 kunstwerken in alle disciplines van circa 200 kunstenaars zoals Lucassen, Combas, Daniëls, Van Lamsweerde, Gursky, Goicolea, DiCorcia, Lux, Opie, Kroner en Van der Sterren.

Mens & Werk

Het industriële verleden van Helmond ligt aan de basis van de collectie internationale beeldende kunst rondom het thema ‘Mens en Werk’. Deze kunst, meestal daterend van de 19e eeuw tot nu, wordt gekenmerkt door indringende beelden van werkloosheid, sociale strijd, vermaak van de arbeider, werkomstandigheden, politieke spotprenten en het stadsbeeld of landschap. De collectie bestaat uit schilderijen, foto’s, tekeningen, bladen grafiek, beelden, klein zilver, affiches, boek- en tijdschriftillustraties en glas-in-loodramen. De collectie telt ongeveer 1500 kunstwerken van bekende Nederlandse, Europese en Amerikaanse kunstenaars die bewust kozen voor het weergeven van dit onderwerp.

Welie, Antoon van

Portret van August Sassen

Rappard, Anton G. A.van

Arbeiders op de steenbakkerij "Ruimzicht"

Ven, Ine van de

Rivier 2

Woerd, Sil van der

White Swan

Oorthuys, Cas

Gieterij van Begemann

Tromp, Jan

Carp

Anoniem

Een uitgesleten sleutel dient alleen nog voor een ongeval

Romein, Bernard

Mijnwerker

Vaandel "R.K. Werklieden Vereeniging Helmond" met houder

Combas, Robert

Le Marin Débarqué (jusqu'a 6 h du matin et on repart ordres du Capitaine 'Couillandre')

Franciscus, Frans

Holy Family (after Bronzino)

Beerenborg, Anna

Krantenjongen