Kunsthal Helmond

Bekijk de foto’s van Gruyaert

Benieuwd naar de bijzondere foto’s van de Belgische Magnumfotograaf Harry Gruyaert? Neem eens een kijkje in de tentoonstelling. Het geeft je alvast een indruk wat je er kan verwachten, als het museum weer open is en je weer door de ruimte kunt ‘rondslenteren’. Want dat is natuurlijk het allerleukst.

Fototour

Zolang de deuren van het museum nog dicht zijn, nemen we je graag mee op reis langs de foto’s van Gruyaert. In de rubriek Fototour deze week een foto uit LAST CALL – 7’11:

Las Vegas airport, Nevada, USA, 1982 © Harry Gruyaert / Magnum Photos

Harry Gruyaert zegt hierover: “De ruimte van het vliegveld heeft een exceptionele theatraliteit en omvat alle elementen die mijn blik vangen. Allereerst is er de overvloed aan licht en transparantie, het spel van weerspiegelingen, opeenstapelingen. Soms creëert het een gevoel van onwerkelijkheid, een ambivalentie van inside/outside. De sensatie dat je je tussen twee werelden bevindt, is heel sterk”.

Gruyaerts associaties met vliegen dateren van lang geleden. Toen hij als kind thuis of op school problemen had, kreeg hij vleugels om te vluchten en afstand te nemen en vloog hij als het ware mentaal weg. Dat werkte heel goed. Voor zijn eerste reis in 1961 naar Venetië als eenvoudige assistent voor de Vlaamse TV, gaat hij aan boord van een Caravelle, een iconisch Frans vliegtuig. Sindsdien fotografeert Gruyaert vliegvelden wanneer hij reist. Hij houdt van de sfeer van deze plekken, die de antropoloog Marc Auge heeft gekarakteriseerd als ‘non-plaatsen’.

Het zijn laboratoria van de gebieden van morgen. Steden op zich. Gruyaert weet de diversiteit ervan te waarderen. Er zijn opvallende overeenkomsten maar qua architectuur net zo goed wezenlijke verschillen tussen de diverse internationale vliegvelden.

Infoboekje

Bekijk het infoboekje met de thema’s uit deze rubriek plus alle zaalteksten en diverse foto’s uit de expositie. Een soortgelijk infoboekje (zonder foto’s) is op zaal verkrijgbaar. We stellen het je speciaal voor online gebruik ter inzage, zodat je je kunt inlezen voor een bezoek straks als het museum weer open is.