Museum Helmond

Kijk en luister, Lucas Gassel

In de tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond, Meester van het landschap‘ die momenteel gesloten is vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus, is een bijzonder schilderij te zien.

Het heet De Kopermijn en het is een karakteristiek werk van Lucas Gassel. Dat is onder meer door de stijl van de figuren en het typische kleurenpalet. Ook zijn de kwaliteit en het afwerkingsniveau van het schilderij erg hoog. Typisch voor Gassel is dat hij er de mens centraal plaatst. Zo zien we in het midden van het schilderij een mijnwerker die in een kom overgeeft. Waarom gebeurt dit bijvoorbeeld en wat zien we nog meer? Beluister het verhaal van dit schilderij via de volgende audiofragmenten:

Lucas Gassel, De Kopermijn, 1544 © Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel / foto: J. Geleyns