Menu

Kasteel Helmond

Speurtochten

Tijdens de speurtochten bezoeken de leerlingen de kelders van het kasteel en de voormalige woonvertrekken van de bewoners. Ze ontdekken hoe het was om op een kasteel te wonen. En hoe het kasteel werd gebouwd en verdedigd. Voor elke groep is er een andere speurtocht.

Speurtochten

De speurtochten zijn geschikt voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Ze gaan op zoek naar bijzondere dingen in het kasteel zoals de schietgaten of het kaarsnisje. Daarbij maken de leerlingen opdrachtjes in een boekje en maken zo kennis met het kasteelverhaal en zijn kasteelbewoners. Klaar? Dan nemen ze een kasteelvlag van karton mee naar huis om zelf te versieren.

Onderwijs

Naast de speurtocht die een goede aanvulling is op de rondleiding, kunnen leerlingen ook de educatieve spellen spelen in de Kasteelgang. De speurtocht duurt 45 minuten en is geschikt voor leerlingen van groep 1 t/m 8. Eigen begeleiding is verplicht (1 begeleider op 5-7 leerlingen).

Maak je keuze uit de volgende speurtochten:

Beste schildknaap van Helmond

Deze speurtocht is geschikt voor leerlingen van groep 1 en 2 (groep 3 in overleg). Aan de hand van 20 foto’s zoeken de leerlingen voorwerpen in de kelder van het kasteel. Alles gevonden? Dan worden ze op de tweede verdieping door de leerkracht tot ridder geslagen.

Van schildknaap tot ridder met Jan van Berlaer

Deze speurtocht is geschikt voor groep 3, 4 en 5. Jan van Berlaer, de eerste kasteelheer van Helmond, heeft negen opdrachten voor schildknapen bedacht in de kelder van het kasteel. Alle opdrachten goed? Dan worden de leerlingen op de tweede verdieping door de leerkracht tot ridder geslagen. De speurtocht zelf kan thuis of op school in elkaar gezet worden tot een kasteel.

Vang de negen kasteelweetjes

Deze speurtocht is voor groep 6, 7 en 8. Aan het begin van de route in de kelder krijgen de leerlingen een wit schild. Onderweg ‘vangen’ ze met lichtprojecties kasteelweetjes die ze goed moeten onthouden. Hun kennis wordt getest aan het einde van de route bij het kruisboogspel. Als ze geslaagd zijn worden de leerlingen op de tweede verdieping door de leerkracht tot ridder geslagen.

Wat een familie!

Voor groep 6 t/m 8 is er op de tweede verdieping van het kasteel de speurtocht ‘Wat een familie!’ Maak kennis met keizerin Maria van Brabant, de vele liefdes van Jan van Berlaer, de rijke maar ook een beetje verwaande familie Van Cortenbach. Of met de kleine Isabelle Felicité die op haar 9e al moest trouwen met die onaardige Albert Jozef van Arbergh om tenslotte uit de komen in de prachtige woonkamer van de familie Wesselman van Helmond. Deze speurtocht kun je gecombineerd met de speurtocht ‘Vang de negen kasteelweetjes’ in de kelder. Er zijn geen extra kosten aan verbonden.

Praktische informatie

Voor de speurtochten wordt de groep in tweeën gedeeld. Een groep maakt de speurtocht, terwijl de andere groep zich vermaakt met de activiteiten in de kasteelgang. Halverwege de tijd wisselen de groepen. Alle speurtochten vinden plaats onder begeleiding van de leerkracht eventueel ondersteund door ouders. De speurtochten duren 45 tot 60 minuten. Je kunt boeken via de knop op deze pagina. Meer informatie kun je opvragen via 0492-587716 en aan de balie van het kasteel. Voor de speurtocht betaal je €50, dit bedrag is opgebouwd uit €35 voor de entree met een toeslag voor de speurtocht €15.