Menu

Museum Helmond

Protocol voor veilige heropening musea

Museum Helmond wil ervoor zorgen dat zijn bezoekers veilig en verantwoord het museum bezoeken en dat zijn medewerkers er veilig en op een verantwoorde manier kunnen werken. Er gaat tenslotte niets boven de zintuiglijke ervaring van ‘de echte ontmoeting’ met kunst en erfgoed. Daartoe is een protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea opgesteld door de Museumvereniging, waaraan ook Museum Helmond voldoet. De Museumvereniging is de brancheorganisatie van ruim 400 musea in Nederland. Samen werken zij aan het versterken van het publiek belang van musea door een blijvende binding van alle inwoners van ons land met museale collecties te stimuleren.

Waarom een protocol?

Doel van het protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea is dat bezoekers veilig samen uit kunnen in het museum. En dat vrijwilligers, medewerkers en leveranciers die niet tot de risicogroepen van het Coronavirus behoren op een veilige manier hun werk in het museum kunnen doen. De maatregelen in het protocol zijn bedoeld om nieuwe besmettingen met het Coronavirus te voorkomen en de gevolgen te beperken.

Richtlijnen voor je museumbezoek

Bekijk alvast deze belangrijke voorwaarden voor onze bezoekers. Deze en alle andere richtlijnen/voorwaarden kun je terugvinden in het het protocol voor heropening musea.

 • Ga niet van huis bij gezondheidsklachten. Bezoekers zijn welkom als zij en hun huisgenoten tenminste 24
  uur klachtenvrij zijn.
 • Het is alleen toegestaan om met meer dan 1 persoon naar het museum te komen indien er sprake is van een
  gezelschap.
 • Bezoekers zijn vooraf in bezit van een geldige (online) reservering met een geldig entreekaartje voor de dag
  en het tijdslot (vaststaande starttijd) waarop geboekt is. Het is vooralsnog niet mogelijk zonder reservering het museum te bezoeken.
 • Betaal zo veel mogelijk met pin of contactloos (pin of mobiel).
 • Groepsrondleidingen en groepsarrangementen vinden vooralsnog geen doorgang.
 • Schoolreisjes van kinderen onder de 12 jaar volgen het actuele advies van het RIVM, in overleg met veiligheidsregio en de betreffende basisschool.
 • Het maken van foto’s of video opnamen is (voorlopig) niet toegestaan.
 • Houd anderhalve meter afstand van bezoekers die niet behoren tot het eigen gezelschap.
 • Volg altijd de hygiënemaatregelen.
 • Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers en vrijwilligers van het museum.

Vragen en antwoorden

De museumvereniging heeft een vragen en antwoorden lijst ontwikkeld, speciaal om je tegemoet te komen met antwoorden op mogelijke vragen. Waarom gaan musea bijvoorbeeld weer open, en waar moeten ze aan voldoen? Je leest het in het Q&A protocol heropening musea.