Menu

Museum Helmond

Museumbeleid

Museum Helmond geeft als cultureel en maatschappelijk ondernemer invulling aan het museum van de 21e eeuw. We kijken scherp naar het tijdsbeeld en wat dit betekent voor het museum. Zo zien we dat hedendaagse kunst nieuwe eisen stelt aan musea, maar ook dat de behoefte van bezoekers is veranderd. Een afname in subsidiegelden zet ons voor financiële uitdagingen, waarbij we actief op zoek gaan naar nieuwe sponsoren.

 

Bijzondere locaties
Het museum heeft veel om trots op te zijn. Het beschikt over twee bijzondere gebouwen en drie mooie (online) collecties. Het aantal jeugdige bezoekers is groot en het aantal bezoekers verhoudt zich voldoende tot de begroting. De kwaliteit van de tentoonstellingen is goed. Ook is het  museum sterk in educatieve en publieksgerichte activiteiten. We behalen geregeld de nationale pers en zetten daarmee het museum en de stad op de kaart.

Toekomstbestendig
Museum Helmond blijft zich ontwikkelen en ziet uitdagingen voor de toekomst. Deze vraag staat centraal: hoe koppelen we onze ambities aan bescheiden middelen en vooral, hoe maken we het museum toekomstbestendig? Een antwoord is dat wij in toenemende mate onze rol innemen als ‘culturele onderneming’. We kijken kritisch naar onze taken en rol binnen de stad en regio: wat zijn onze kernpunten, waar moet een museum aan voldoen en welke betekenis heeft een museum voor de stad en samenleving?

Missie
Vanuit de overtuiging dat een museum een rol heeft midden in de samenleving voeren wij in verbinding met Helmond en onze bezoekers op actuele en prikkelende wijze een cultureel aansprekend tentoonstellings- en activiteitenbeleid.

Visie
Museum Helmond is een actueel en inspirerend museum waar kunst en cultuur wordt gezien, beleefd en gemaakt en waar plaats is voor ideeën en talent.

Bezoekers
Het museum heeft op basis van het beleid een vijftal doelgroepen samengesteld die een belangrijke rol spelen in de marketingstrategie: drukke gezinnen, welvarende cultuursnuivers, gepensioneerde liefhebbers van cultuur en erfgoed, actieve cultuurontdekkers en scholieren (VO, PO). Maar ook de toerist uit Nederland (dagje uit) en het aangrenzende buitenland (België, Duitsland) is een (potentiële) bezoeker van Museum Helmond. Dit gezien de gunstige geografische ligging van Helmond ten opzichte van buitenlandse steden als Antwerpen, Brussel, Aken, Düsseldorf.

Jaarverslag

Omdat Museum Helmond formeel onderdeel uitmaakt van Gemeente Helmond, en in die hoedanigheid voorkomt in de gemeentelijke verantwoording, is een jaarverslag niet perse verplicht. Toch maken we ieder jaar een eigen productie over de feiten en weetjes van het museum. Dat is handig en leuk om in te zien. Bekijk het jaarverslag 2018.