Menu

Museum Helmond

Toegankelijkheid

Museum Helmond wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen. Voor bezoekers van alle leeftijden, goed of minder (goed) mobiel. Rekening houden met de diversiteit van onze doelgroepen zit in ons DNA, maar het kan altijd nog beter. Ook wij leren bij! Vandaar dat we in beweging blijven en samen met specifieke kennispartners nieuw beleid ontwikkelen en implementeren binnen onze museumgebouwen.

Heb je een vraag of tip op dit gebied, laat het ons weten via info@museumhelmond.nl.

 

 

Invalidenlift

Onze museumlocatie Kasteel Helmond is, hoewel eeuwenoud, goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er zijn liften in het gebouw naar de diverse verdiepingen, en op zaal zijn er zaalliften. Ook is er een invalidenlift beschikbaar waarmee je van het buitenterrein naar binnen kunt. Onze medewerkers helpen je uiteraard hierbij.

Rolstoel lenen

Ben je minder goed ter been, dan kun je een rolstoel lenen bij de museumbalie. Omdat er een beperkt aantal zijn, is het handig om voor je bezoek er een te reserveren via tel. 0492-587716. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Begeleiders rolstoelbezoekers

Begeleid je een bezoeker in een rolstoel, dan heb je gratis toegang tot ons museum.

Invalidenparkeerplaats

Ben je minder valide dan kun je bij Kasteel Helmond parkeren tussen de kasteelburg en de twee torens. Leg je invalidekaart goed in het zicht. In de ondergrondse parkeergarage Boscotondo, die zich onder Kunsthal Helmond bevindt, tref je vier invalidenparkeerplaatsen aan en een lift. Kijk hier voor meer informatie.

Invalidentoilet

Op de beide locaties van ons museum zijn invalidentoiletten aanwezig.

Hulphonden

Jazeker, in onze gebouwen zijn blindegeleidehonden en hulphonden welkom.

Verschoonruimte

In ons museum is verschoonruimte aanwezig voor baby’s. Dat maakt je bezoek een stuk comfortabeler.

Opvouwbare museumstoeltjes

Tijdens je bezoek kun je opvouwbare museumstoelen lenen. Ze zijn licht, stevig en je kunt ze gebruiken als wandelstok. Ook zijn ze makkelijk uit te klappen als stoeltje. Vraag ze aan bij de balie.

Rondleidingen

In 2021 staan er rondleidingen gepland voor bezoekers met dementie en hun dierbaren. De deelnemers bekijken een klein aantal objecten en gaan hierover met elkaar in gesprek. Museum Helmond heeft hiervoor speciaal getrainde gidsen beschikbaar die deze bezoekers helpen met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Goed voorbereid van huis

Laat je voorafgaand aan je bezoek aan Museum Helmond goed informeren over de mogelijkheden door onze baliemedewerkers, tel. 0492-587716. Of stuur een e-mail naar info@museumhelmond.nl.

Digitale toegankelijkheid

Raadpleeg je onze website, dan wil je natuurlijk alle informatie gemakkelijk vinden, gebruiken en bekijken. Daarom werken we  zoveel mogelijk volgens de wettelijke toegankelijkheidscriteria. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taalniveau, kleurgebruik en het bedienen van de site via het toetsenbord. Op dit moment voldoet onze website gedeeltelijk aan de richtlijnen van de WCAG 2.1 niveau A en AA. In 2021 is ons streven dat onze website volledig digitaal toegankelijk wordt. Dit conform het beleid van de gemeente Helmond, waarvan het museum formeel een afdeling is.

Meer informatie over onze toegankelijkheidsverklaring vind je hier.