Menu

  • 27 juni 2019

Kunstaankoop Ulla Stina Wikander

Onlangs heeft Museum Helmond 7 objecten van de Zweedse kunstenares Ulla-Stina Wikander (Kungälv, 1957) aangekocht. Coffee break, Kettle, Toaster, Coffee brewer, Electric mixer, Iron en Rolling pin zijn t/m 8 september te zien in de tentoonstelling ‘Call to action’ in Kunsthal Helmond.

Een koffiezetapparaat, broodrooster, waterkoker, strijkijzer, koffiekan met kop en schotel, deegroller en een mixer. Bij dit soort objecten denk je al gauw aan huiselijke bezigheden die met name vrouwen altijd uitvoerden. Wikander ziet er kunst in om afgedankte huishoudelijke gebruiksvoorwerpen opnieuw tot leven te brengen. Ze bekleedt ze met bijvoorbeeld kruissteekborduurwerk afkomstig van vlooienmarkten. Zouden deze vrouwen tijdens het borduren vrij hebben gefantaseerd over hun leven en wat er nog voor moois in het verschiet lag? Of misschien waren die fantasieën wel van invloed op datgene wat ze borduurden? Wikander verzamelt het borduurwerk als een herinnering aan dat huiselijke werk en een eerbetoon aan de vrouwen die het maakten.

Op vier van de aangekochte objecten zien we buitentaferelen als een weiland met een paard, een vijver met zwanen en een erf met een typisch Zweeds huis. Deze beelden staan in contrast met de huishoudelijke functie van de objecten. Wikander ontdoet het ‘gewone’ strijkijzer bijvoorbeeld van zijn oude functie. Door het bijzondere omhulsel krijgt het object een nieuwe gedaante en wordt het een artefact uit een vervlogen tijd. Wikander speelt met conventies, verwachtingen en ideeën over wat waardevol is. Ze stelt de vraag: wat precies maakt een ding gewoon of juist bijzonder? Het resultaat is bovenal erg grappig, ietwat over the top en zeer fraai.