Kasteel Helmond

Kasteel Hemond is de grootste waterburcht van Nederland. Het eeuwenoude gebouw vormt samen met de Kunsthal: Museum Helmond. Beide museumlocaties liggen op loopafstand van elkaar, gescheiden door de Zuid-Willemsvaart, in hartje centrum dichtbij het winkelgebied en horeca- en ontspanningsgelegenheden.

Kasteel van Helmond

Historie

Waarschijnlijk begon Lodewijk Berthout van Berlaer, heer van Helmond, met de bouw tussen 1325 en 1350. Vanaf het begin waren de vierkante omtrek, de grote, ronde en uitspringende torens op iedere hoeken en de gracht gepland. De familie toonde met dit gebouw haar macht en zorgde voor een sterk en strategisch punt voor de verdediging van de noordoost-grens van het hertogdom Brabant. De vorm van het kasteel sloot aan bij de heersende kasteelarchitectuur van die tijd. Bovendien vormde de stenen behuizing een hele verbetering van het woongenot van de Berlaers.

Het Oude Huys

Tot die tijd bewoonde de familie het Oude Huys: een houten slot of donjontoren. Dat lag op enkele honderden meters van het nieuwe kasteel in een moerasachtige omgeving en was sterk verouderd. Een complex van houten gebouwen kenmerkte dit gebouw dat diende als adelijke woning, het lag zo'n 200 meter zuidwest van ons huidige kasteel. Het Oude Huys stond in een veenmoeras in het dal van de rivier de Aa, via een houten brug liep je door de houten palissade het binnenterrein op. Het was het eerste kasteel van Helmond waarvan de bouw ongeveer rond 1170-75 startte. Maria van Brabant, dochter van Hendrik 1 van Brabant (in 1218 weduwe van Keizer Otto IV van het Heilige Roomse Rijk en later weduwe van graaf Willem I van Holland) was de bekendste  bewoonster van dit kasteel.

Stadhuis

De bouw van het nieuwe kasteel duurde lang: pas aan het eind van de 17e eeuw had het ongeveer de vorm zoals wij het nu kennen. Het kasteel wisselde door de eeuwen van adellijke eigenaar en werd begin 20e eeuw gekocht door Gemeente Helmond. Het kreeg de functie van stadhuis en werd grondig verbouwd: een nieuwe entree, een groot trappenhuis, gangen en grote vensters. Met als gevolg een veel kleinere binnenplaats.

Ja, ik wil

Vandaag de dag is het kasteel een van de twee museumlocaties van ons museum. Ook is het kasteel deels te huur voor bijzondere evenementen en kun je er trouwen.

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend