Steve McCurry Photographs from the east 9 maart t/m 11 september 2017

Kunsthal

T/m 10 september kun je onder andere de beroemde foto van het groenogige Afghaanse meisje met de versleten rode hoofddoek bewonderen in de Kunsthal.

De foto werd wereldberoemd in 1985 toen deze op de cover van de National Geographic verscheen. De maker van de foto is Steve McCurry, een gevierd fotograaf die is aangesloten bij Magnum Photos Parijs dat dit jaar 70 jaar bestaat.  De retrospective tentoonstelling 'Photographs from the East' is de eerste overzichtstentoonstelling van McCurry in Nederland.

Lokale kleurenpracht

De expositie omvat 132 groot formaat kleurenfoto's uit de periode 1979 tot 2015. McCurry (VS, 1950) excelleert door zijn persoonlijke benadering van mensen in combinatie met het vangen van lokale kleurenpracht en lichtval. Steve McCurry
Het gros van de tentoongestelde foto's is gemaakt in India en Afghanistan. McCurry fotografeert met name in Azi
ë (Afghanistan, India, Kashmir, Sri Lanka, Indonesië, Birma/Myanmar, Bangladesh, Cambodia, Tibet en Vietnam).

Schoonheid

In foto's die zich kenmerken door een ongelooflijke schoonheid en intensiteit legt McCurry de veranderingen in de wereld vast. McCurry's voorliefde voor Azië is groot, hij is gefascineerd door de alledaagsheid van het vaak harde leven dat tegelijkertijd zo rijk is aan kleuren.

Bekend

De fotograaf werd bekend in 1979 toen hij vermomd als een Moedjahedien zijn eerste fotorolletjes uit een bezet Afghanistan smokkelde. Vijf jaar later maakte hij in een vluchtelingenkamp in Pakistan zijn beroemdste opname: de foto van het groenogige Afghaanse meisje met de versleten rode hoofddoek dat sindsdien een fotografisch icoon is.

Bij de tentoonstelling vertoont het museum in de filmzaal doorlopend een documentaire over McCurry.

Magnum Photos werd 70 jaar geleden in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto's aan de pers, uitgevers, reclamebureau's, televisie, galeries en musea.

Plak deze code in uw blog of site:
word vriend