Menu

Museum Helmond

Zomerkasteel Helmond

Vier de zomer bij Museum Helmond. Want deze zomer, 7 juli tot en met 30 augustus, hebben we een superleuk programma voor families, gezinnen en erfgoedliefhebbers in de aanbieding. Je ticket koop je aan de balie van het kasteel of via onze website.

De kasteelgidsen vertellen…

Onze kasteelgidsen zijn elke dag aanwezig om je alle mooie plekken van het eeuwenoude Kasteel Helmond te laten zien en verhalen te vertellen over de bewoners. Maar ook wordt er voorgelezen, door de kasteelgids, en vertelt ze over eeuwenoude, vreemde en bijzondere gebruiksvoorwerpen uit het kasteel. Luister maar eens naar het persoonlijke verhaal van keizerin Maria van Brabant die leefde in de twaalfde/dertiende eeuw en als vrouwe van Helmond een belangrijke rol heeft gespeeld in de stad die Helmond toen was, en ontvang een speciale herinnering.

Van de kok, de timmerman en de dienstmeid tot de Jonkheer en de Kasteelvrouwe 

Laat je mee terug voeren in de eeuwen en ontdek wat de keukengeheimen zijn van de kok van de familie Van Arberg, en leer over het harde werken van de timmerman die toch wel zwoegde tijdens zijn loopbaan bij de familie Van Cortenbach. Hij moest het kasteel weer opknappen na de zolderbrand in 1549. Kasteelvrouwe Philippine van Ruyschenberg vertelt over haar bezoek aan Prins Maurits, en Jonkheer Wesselman laat je zijn prachtige kamer zien en maakt je deelgenoot van zijn familiegeheimen. En de dienstmeid? Die is druk bezig om de grote ridderzaal klaar te maken voor de thuiskomst van de kasteelheer en zijn zoon en dat gaat niet vanzelf…

Luister naar de spannende verhalen van deze kasteelbewoners en steek je armen uit de mouwen om ze een handje te helpen.

Kasteelheer Wesselman spreekt met zijn publiek

Videoboodschap

Kasteelheer Wesselman heeft alvast een boodschap voor jou, bekijk en beluister deze korte video als voorbereiding op jou bezoek.

Ga mee speuren!

Er zijn speurtochten voor verschillende leeftijden en buiten kun je samen met je ouders, vrienden en grootouders allerlei kasteelspellen doen.

Picknicken

Trek gekregen? Koop een picknickmand vol lekkernijen bij ons en plof gezellig neer in de kasteeltuin.

Je eigen gift uit de Kasteelwinkel

Breng ook een bezoek aan de Kasteelwinkel. Er zijn dit jaar veel leuke producten te koop waarmee je thuis aan de slag kunt gaan.

Lucas Gassel

Breng ook zeker een bezoek aan de tentoonstelling ‘Lucas Gassel van Helmond, Meester van het landschap. En loop eens rond in de werkplaats van Lucas, een aanrader voor het hele gezin en families. Je kunt er allerlei meesterproeven doen om meer te weten te komen over deze zestiende-eeuwse meester van het landschap die beroemd werd door zijn zogenoemde coulisselandschappen. Dit kan onder begeleiding van een museummedewerker op woensdagen en vrijdagen tussen 13.00-16.00 uur tot en met 30 augustus.

Lucas Gassel kun je in het rijtje plaatsen van wereldberoemde de Brabantse meesters als Vincent van Gogh en Jeroen Bosch. Al is Lucas (in zijn tijd wel al erg befaamd) nog niet zo bekend vandaag de dag als zijn collega Brabantse meesters, wij hopen dat hij dit wel wordt na het zien van zijn prachtige werken.