Menu

Kasteel Helmond

Zomerkasteel Helmond!

In de zomervakantie van 6 juli tot en met 25 augustus wordt Kasteel Helmond omgetoverd tot een echt Zomerkasteel. Met alle zomerse toeters en bellen van de partij, is dat een feest voor het hele gezin en voor complete families. Maar ook als je liefhebber van kastelen bent, of op vakantie in de regio, heten wij je van harte welkom bij Zomerkasteel Helmond.

 

Deze zomer komen kasteelbewoners tot leven! Zoals de 14e eeuwse kasteelheer Jan van Berlaer III uit de beginperiode van het kasteel. Of de laatste kasteelfamilie Wesselman van Helmond die van de 17-20ste eeuw veel betekend heeft voor de stad (en economie van) Helmond. Maar ook Philippine van Ruijschenberg, weduwe van kasteelheer Adolf van Cortenbach komt je haar verhaal vertellen. Zij speelde een belangrijke rol tijdens de bezetting van de waterburcht in de 80-jarige oorlog in 1601 door Maurits van Oranje.

Bekijk het programma

Iedere dinsdag t/m donderdag

  • 11.00-16.30 uur: de kasteelgidsen laten je de mooiste plekjes in het kasteel zien en vertellen je spannende kasteelverhalen.
  • 11.00-16.30 uur: doe mee met de workshop leren buideltas maken, leren armband maken/bewerken, prinsessenhoed of ridderhelm versieren, wapenschild of houten zwaard beschilderen.
  • Ontrafel het zoldermysterie! Spannend, want je leert hier alles over de grote kasteelbrand in 1549. De zoldertour gaat door bij temperaturen tot 28 graden. Ze zijn te reserveren om 11-12-13-14-15-16 uur. Aanmelden kan tot op de dag zelf aan de balie van het museum. Je moet wel goed ter been zijn en ouder dan 8 jaar om de zoldertour te kunnen doen.
  • De kasteelbewoners (iedere dag tref je andere bewoners) vertellen over hoe ze vroeger leefden op het kasteel. Allemaal hebben ze hun eigen geheimen, problemen en belevenissen! Kun jij ze vinden? Laat je meeslepen door hun bijzondere verhalen.
  • Ontmoet de Valkenier op 17 t/m 24 en 31 juli en op 7 t/m 14 augustus tussen 13.00 en 15.30 uur op het binnenplein van het kasteel. Je mag zo’n prachtige vogel op je hand nemen, en een foto maken. De Valkenier vertelt je alles wat je maar wil weten over de vogels. En je leert meer over hoe de vogels vroeger werden ingezet door de kasteelheer bij de jacht.

Iedere zaterdag en zondag

  • 12.00-16.30 uur de kasteelgidsen laten je de mooiste plekjes in het kasteel zien en vertellen je spannende kasteelverhalen.
  • 12.00-16.30 uur: doe mee met de workshop leren buideltas maken, leren armband maken/bewerken, prinsessenhoed of ridderhelm versieren, wapenschild of houten zwaard beschilderen.
  • Ontrafel het zoldermysterie! Spannend, want je leert hier alles over de grote kasteelbrand in 1549. De zoldertour gaat door bij temperaturen tot 28 graden. Ze zijn te reserveren om 13-14-15-16 uur. Aanmelden kan tot op de dag zelf aan de balie van het museum. Je moet wel goed ter been zijn en ouder dan 8 jaar om de zoldertour te kunnen doen.
  • De kasteelbewoners (iedere dag tref je andere bewoners) vertellen over hoe ze vroeger leefden op het kasteel. Allemaal hebben ze hun eigen geheimen, problemen en belevenissen! Kun jij ze vinden? Laat je meeslepen door hun bijzondere verhalen.

Picknicken in de kasteeltuin 

Honger gekregen van het kasteelbezoek? Ga met een goedgevulde picknickmand met diverse broodjes, fruit, drankjes, versnaperingen en plaid heerlijk picknicken in de kasteeltuin of geniet van een kopje koffie met gebak op het terras op het binnenplein. Je kunt dagelijks picknicken of iets drinken op het buitenterras tijdens openingstijden van het kasteel.

Tarieven

Voor de workshops betaal je €5 toeslag bovenop het entreebewijs. De zoldertour kost €2,50 exclusief een entreeticket. De roofvogeldemonstratie, verhalen van de kasteelgidsen en kasteelbewoners, speurtochten en middeleeuwse spellen zijn gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs.