Menu

Kasteel Helmond

Herfstkasteel Helmond

Als de blaadjes vallen en de temperatuur weer daalt, is een bezoek aan de grootste waterburcht van Nederland – Kasteel Helmond – een gezellig, leuk en bovenal leerzaam uitje. Bijna 700 jaar aan historie, interessante feiten en wetenswaardigheden liggen hier voor het oprapen. Beleef Herfstkasteel Helmond van 15 t/m 20 oktober. Dat betekent een aantrekkelijk activiteitenprogramma, speciaal voor families, gezinnen en liefhebbers van cultureel erfgoed.

 

De meeste activiteiten zijn gratis op vertoon van een geldig entreebewijs, voor de zoldertour en het maken van herfst- en heksenhapjes wordt een toeslag gevraagd van € 2,50 per persoon. En opa’s en oma’s opgelet: je hoeft maar de helft van de entree voor jezelf te betalen als je kleinkind(eren) ook meekomen!

Kasteelverhaal

Tijdens Herfstkasteel Helmond zijn er kasteelgidsen die vertellen over het unieke kasteelverhaal. Je leert meer over de vier adellijke kasteelfamilies die er in de eeuwen woonden: de Van Berlaers, Van Cortenbach’s, Van Arberg’s en Wesselman’s van Helmond. Ook laten zij de je de mooiste en spannendste plekken van het kasteel zien.

Theatrale Kasteeltour

Dit jaar is een gloednieuwe activiteit toegevoegd aan het programma: living history in de vorm van de Theatrale Kasteeltour. Zo neemt Jonkheer Wesselman II Van Helmond je bijna 200 jaar terug in de tijd en vertelt hij, al lopend door de kasteelvertrekken, over zijn dagelijks leven op het kasteel, zijn familiegeheimen, zijn bijzondere voorgangers en mag je op bezoek in zijn prachtige woonkamer. Deze tour is geschikt voor alle leeftijden.

Te doen op donderdag 17 oktober en vrijdag 18 oktober van 11.30 tot 12.30 uur en van 14.00 tot 15.00 uur. Op zaterdag 19 oktober en zondag 20 oktober van 13.00 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur.

Jammie, herfst- en heksenhapjes

Voor de jonge bezoekers staat er ook herfst- en heksenhapjes maken op het menu. Met allerlei lekkernijen kun je de mooiste creaties maken die bijna te mooi zijn om op te eten. Ook kunnen kinderen zich verkleden als ridder of jonkvrouw, een selfie maken in de Ridderzaal en zijn er kasteelspellen en diverse spannende speurtochten te doen door de kelders van het kasteel.

Zoldertour ‘Kasteel in brand’

Of help mee het zoldermysterie te ontrafelen! Spannend, want in deze tour ontdek je alles over de grote kasteelbrand in 1549. De zoldertour kun je doen van dinsdag t/m vrijdag om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Op zaterdag en zondag om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toeslag is €2,50 per persoon. Reserveren is niet nodig. De tour is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en bezoekers die goed ter been zijn.

Heksentoer

In de tentoonstelling ‘Heksenjacht in Peelland’ kunnen kinderen vanaf 8 jaar meedoen met de Heksentoer. Ze luisteren naar het aangrijpende verhaal van Heylken. Zij was pas 12 jaar toen ze werd verbrand als heks. Hoe dit kon gebeuren, hoor je in de tour. Ook wordt er ingegaan op heksenprocessen, bijgeloof en toverkunsten. De tentoonstelling geeft aandacht aan het waargebeurde verhaal van de heksenjacht in Peelland in 1595.