Skip to content

Menu

Constantin Meunier

  • 10 oktober 2017
  • 4 maart 2018
  • Kunsthal Helmond

Constantin Meunier

Ode aan de arbeider

T/m 4 maart 2018 presenteert Museum Helmond een internationale tentoonstelling over het werk van de Belgische beeldhouwer en schilder Constantin Meunier.

De ‘Rodin van België’
Zo wordt Constantin Meunier ook wel genoemd vanwege zijn invloed op de beeldhouwkunst. De Belgische beeldhouwer en schilder had aan het einde van de 19e eeuw een nieuwe kijk op het afbeelden van de werkende mens. Meunier toont ‘zijn’ boeren, fabrieksarbeiders en mijnwerkers vol menselijke waardigheid en geeft hen een realistisch gezicht. Zijn blik op de werkende mens in de kunst was een inspiratiebron voor vele kunstenaars waaronder Jan en Charley Toorop, Else Berg, Harmen Meurs, Herman Heijenbrock en Vincent van Gogh. Aan zijn broer Theo schrijft Van Gogh in oktober 1889: “een man die superieur aan mij is, Meunier, heeft schilderijen gemaakt van de vrouwen die de mijnkarren duwen in de Borinage en de mijnwerkers die naar de mijn gaan en van de fabrieken met hun rode daken en zwarte schoorstenen tegen een verfijnde grijze lucht . Allemaal zaken waarvan ik gedroomd heb om te doen…..”

Medeleven en bewondering
Geraakt door de slechte werk- en leefomstandigheden van de arbeiders in de hoogovens in Seraing, ontdekt Meunier even later de Belgische mijnstreek de Borinage. Hij stopt met het schilderen over historische en religieuze thema’s. Het zijn de werkers op het land, in de mijnen en in de industrie die van nu zijn volledige aandacht krijgen. Bij het publiek weet Meunier medeleven op te wekken voor de werkende mens in zijn kunst. Tegelijkertijd wekt hij bewondering op voor deze harde werkers. De soms meer dan levensgrote bronzen sculpturen vormen zijn handelsmerk. Het succes dat Meunier ten deel viel verklaarde hij als volgt: “ik heb die mensen liefgehad.”

Beeld van arbeider

Nederland-België
Centraal in de presentatie staat het denken van kunstenaars over thema’s als werk, de arbeider of de arbeids- en leefomstandigheden. Met speciale aandacht voor het België en Nederland van eind 19e en eerste kwart 20e eeuw. In die periode zijn er veel contacten tussen Nederlandse en Belgische kunstenaars. Nederlanders reisden naar België en dan met name naar Brussel en de Borinage. Belgische kunstenaars exposeerden en werkten in Nederland.

Kunstenaars uit binnen- en buitenland
In de tentoonstelling toont Museum Helmond een selectie uit het oeuvre van Constantin Meunier (1831 Etterbeek/Brussel –  Elsene/Brussel 1905).  De schilderijen, tekeningen en sculpturen worden omringd door bruiklenen van Belgische tijdgenoten en kunst uit de museumcollectie Mens en werk.

Er is werk te zien van Pieter de Josselin de Jong, Jan Toorop, Anton van Rappard, Johannes Bosboom, Suze Robertson, W.H. Mesdag,Willem de Zwart, Herman Heijenbrock, Charley Toorop, Harmen Meurs, Else Berg, Kurt Peiser, Emile Thijsebaert, George Higuet, Edward Portielje, Léon Brunin, Camille Pissarro, A-Th. Steinlen, Eugeen Van Mieghem, Gerald Spencer Pryse, Eugène Carrière, Lucien Lejeune, Jean François Millet en Pierre Paulus de Chatelet. Sculpturen zijn van de hand van onder meer Charles Octave Levy en Hildo Krop. In een speciale filmzaal worden films en documentaires vertoond die een beeld geven van de week- en leefomstandigheden van de mijnwerkers in de Borinage zoals “Misère au Borinage” (1934) van Joris Ivens.

Met speciale dank
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door bruiklenen afkomstig van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel, Panorama Mesdag, Belfius Bank (Brussel), Museum Hof van Busleyden in Mechelen, Patrick Derom Gallery (Brussel), Musée des Beaux-Arts (BAL) in Luik en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De Afvaardiging Wallonie-Brussel in Den Haag heeft een financiële bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Franstalige bezoekersgids.

 

  • Resilient Rebels

    Tentoonstellingen kunsthal

    Bekijk de tentoonstelling Te zien
  • Ontdek de collectie

    Collectie Museum Helmond

    Toon de collectie
  • Kasteel Helmond

    Locaties

    Ga naar Kasteel Helmond