Menu

Ongewoon alledaags

 • 10 april 2021
 • 13 maart 2022
 • Kunsthal Helmond

Ongewoon alledaags

Jan Dirk van der Burg

“Een goed idee is zelden eenzaam. Vaak wordt gezocht naar de Heilige Graal in de kunst. Iets wat nog niet eerder is bedacht of gemaakt. Maar heel veel kunst is juist gebaseerd op kunst die al eerder is gemaakt. Anders gezegd: als kunstenaar sta je in wezen steeds op de schouders van een ander.” Deze gedachten waren voor fotograaf Jan Dirk van der Burg uitgangspunt voor de tentoonstelling ‘Ongewoon alledaags’, te zien in Kunsthal Helmond. Op uitnodiging van het museum maakte hij een selectie van circa 35 kunstwerken uit het museumdepot.Humorvolle commentaren en associaties

Jan Dirk van der Burg is sinds 2018 de trotse drager van de titel Fotograaf des Vaderlands. Voor hem was de museumcollectie aanleiding om in ‘Ongewoon Alledaags’ begrippen als originaliteit en authenticiteit te toetsen aan de kunstwerken. Op de meeste schilderijen, beelden, foto’s en tekeningen reageert hij gepast met een visueel bijschrift. Daartoe koos Van der Burg foto’s uit zijn eigen rijke archief als fotograaf. Het levert humorvolle en vaak verrassende commentaren en associaties op die ons voor even oplichten in deze, soms, zwaarmoedige tijden.

Jan Dirk van der Burg, Nederland, Velsen-Zuid, 07-07-2008
Machinist Jan Gravemaker op zijn rode locomotief op de ‘Stoomdag’ van modelbouwvereniging Het Y in Velsen Zuid. In de zomer rijden ze zondagmiddag rondjes op hun eigen parcours vlakbij Spaarnwoude.
Uit de serie ‘Mannen van de Modelbouw’.

‘Ongewoon alledaags’ toont werk van onder andere Alphons Freijmuth, Sjef van Schaijk, Dick Verdult, Klaus Hoefs, Jan Knap, Frans Franciscus, Maria Roosen, Esther Janssen, Twan Janssen, Elise Tak, Merijn Bolink, Rob Verf, Sven Kroner, Geer van Velde, Bert Sissingh, Gé-Karel van der Sterren, Martin Voorbij, Frank Breuer, Martin Parr, Mattijs van den Bosch, Ulla-Stina Wikander en natuurlijk, hoewel bescheiden, Jan Dirk van der Burg zelf.

 • Stilte heeft het laatste woord

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond