Menu

Mitch Epstein

 • 1 oktober 2019
 • 9 februari 2020
 • Kunsthal Helmond

Mitch Epstein

Fotografie

In Kunsthal Helmond zijn van 1 oktober 2019 tot en met 9 februari 2020 circa 60 foto’s van fotograaf Mitch Epstein te zien. De foto’s zijn geselecteerd uit drie series: Family Business. American Power en Rocks and Clouds. Deze series zijn leidend voor de indeling van de zaal.

Een nieuwe fotoserie ontstaat voor Epstein altijd op basis van de serie die hij daarvoor gemaakt heeft. De kleine, intieme foto’s uit Familiy Business leggen verslag van het faillissement van de winkel van Epstein’s vader door de opkomst van grote ketens. De winkel stond in een middelgrote Amerikaanse industriestad die aan het eind van de 20e eeuw verpauperde doordat fabrieken gesloten werden omdat de productie naar lagelonenlanden werd verplaatst . In de foto’s toont Epstein wat dit betekende voor zijn vader, niet alleen als ondernemer maar ook als vader en iemand die actief betrokken was bij het politieke en bestuurlijke leven van de stad.

De grote en kleurrijke foto’s (ca 180 x 225 cm) uit de tentoonstelling in Kunsthal Helmond die zijn geselecteerd uit de serie American Power tonen niet de kracht die dit land heeft zoals de titel wellicht doet vermoeden. Maar ze laten zien hoe allerlei vormen van energieopwekking het Amerikaans leven en landschap veranderd heeft en zelfs bedreigt of vernietigt. Ze tonen hoe het is om te leven met een olieboorinstallatie in je achtertuin of met je schoolteam te sporten onder het toeziend oog van de dampende koeltorens van een kolencentrale voor de opwekking van elektriciteit.

Fabriek met vlag, BP Carson Refinery, California 2007

Ook in de serie Trees, Rocks en Clouds staat de natuur centraal; in subtiele grijstinten toont Epstein de schoonheid en de kracht van de natuur. Op de scheiding van water en lucht zien we de randen van een geïndustrialiseerde wereld of het containerschip dat goederen van de ene kant van de wereld naar de andere vervoert omdat de productie elders goedkoper is.

 

 • Call to action

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond