Menu

Lucas Gassel

 • 10 maart 2020
 • 7 juni 2020
 • Kunsthal Helmond

Lucas Gassel

Meester van het landschap

Lucas Gassel van Helmond. Meester van het landschap

Museum Helmond presenteert in 2020 de eerste grote overzichtstentoonstelling van het werk van Lucas Gassel (Helmond, 1480-1500 – Brussel, 1568 of 69). De in Helmond geboren schilder was een ware meester op het vlak van het schilderen van landschappen in de zestiende eeuw, ook wel bekend als ‘de Brabantse Gouden Eeuw’.

Grote wens

De wens van Museum Helmond om een tentoonstelling te maken over het leven en werk van Lucas Gassel bestaat al sinds jaar en dag. Museum Helmond heeft vermoedelijk werk van Gassel in de eigen collectie: een schilderij van zijn hand en een prent naar zijn ontwerp. Ook bezit het museum een paneel dat waarschijnlijk van een kunstenaar uit zijn omgeving afkomstig is.

Succesvol schilder

In de zestiende eeuw is Lucas Gassel een bekend en succesvol schilder. Kort na zijn dood wordt hij als specialist in het schilderen van landschappen vermeld in verschillende prominente en gezaghebbende kunsthistorische bronnen, waaronder het Schilderboeck (1604) van Karel van Mander. Daarmee behoort Gassel tot een select groepje van bij naam bekende, vroege beoefenaars van het landschapsgenre in de Nederlanden. Joachim Patinir (ca. 1475/80-1524) en Herri met de Bles (werkzaam ca. 1530-66) zijn daarvan de bekendste. Waarschijnlijk is Gassel kort na het begin van de zestiende eeuw van Helmond naar Antwerpen vertrokken. De portretgravure die Jacob Binck in 1529 van de kunstenaar maakt is mogelijk in de Scheldestad ontstaan. Via Van Mander weten we dat Gassel in Brussel heeft gewoond, waar hij ook is overleden.

Het oeuvre

Een kleine groep door Gassel gesigneerde werken is bewaard gebleven. Deze zijn nu verspreid over musea en privécollecties over de hele wereld en duiken met enige regelmaat op in de kunsthandel. Het oeuvre bestaat voornamelijk uit paneelschilderijen. Daarop zijn in de verte uitstrekkende landschappen te zien met vaak op de voorgrond verhalen uit de bijbel, zoals De Vlucht naar Egypte, of figuren uit de klassieke mythologie, zoals Pyramus en Thisbe. Naast schilderijen zijn slechts een paar tekeningen van Gassel overgeleverd. Enkele prenten zijn naar zijn ontwerp uitgevoerd en uitgegeven door anderen. Ook is er een grote, diverse groep werken die vandaag de dag onder de naam van Gassel bekend staat. Deze omvat zowel werken die wellicht van zijn hand zijn, als werken die in zijn werkplaats dan wel in zijn omgeving ontstaan zijn en dus gemaakt werden door tijdgenoten of navolgers. Nader onderzoek geeft hopelijk meer duidelijkheid over het oeuvre van Gassel en over welke werken door medewerkers, tijdgenoten en navolgers zijn vervaardigd.

Lucas Gassel, Vlucht naar Egypte, 1542 © fotografie Peter Cox/Bonnefantenmuseum, bruikleen Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Sponsoren

Op het moment lopen er diverse aanvragen bij grote fondsen. Onder andere Gemeente Helmond danken wij voor de eerste, belangrijke financiële impuls aan deze tentoonstelling van internationale allure, waardoor de wens van Museum Helmond straks werkelijkheid wordt. Bij interesse tot sponsoring graag contact opnemen via info@museumhelmond.nl of telefoon 0492-597716.

Lucas Gassel jaar 2020

De tentoonstelling over Lucas Gassel staat niet op zichzelf. In Helmond is een stichting in het leven geroepen bestaande uit prominente inwoners van Helmond en omgeving die het belangrijk vinden dat het prachtige en kwalitatief goede werk van Gassel alsmede zijn persoon, de aandacht en erkenning krijgen die zij verdienen: de Stichting Lucas Gassel. Er wordt voor dit doel een uitgebreid activiteitenprogramma opgesteld.

Maak alvast in het kort kennis met Lucas Gassel!

 

 

 • Karin Hanssen

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond